Nazovite nas: +385 99 302 8881Radno vrijeme od 01.06 do 30.9.

Vela Luka

Vela Luka panorama

Vela Luka je poznata po klapskoj pjesmi i kulturnim dobrima koja datiraju još iz doba neolitika.

Opće informacije

Vela Luka sa svojih 4500 stanovnika je najveće naselje na otoku Korčuli i drugo po naseljenosti od svih jadranskih otoka. Vela Luka je ujedno i najstarije i najmlađe naselje na otoku. Grad ima par hotela i rehabiliacijski centar "Kalos". Primarne djelatnosti su poljoprivreda, ribarstvo, turizam i brodogradnja u poznatom brodogradilištu "Greben". Osim primarnih bitno je spomenuti i tvornicu za preradu ribe "Jadranka".

U blizini Vela Luke nalaze se mnoge plaže i zaljevi pogodni za kupanje i sunčanje, a najzanimljiviji su obližnji otočići Osjak i otok Proizd.

Kultura

Vela Luka je mjesto izuzetno nadarenih umjetnika i glazbenika, mjesto tradicije, te vrijednih i svestranih ljudi. Centar za kulturu, koji se smješten u samom središtu mjesta, pored Župne crkve Sv. Josipa, sastoji se od muzeja, galerije i gradske knjižnice, a bogatstvo i raznovrsnost velolučke povijesne, kulturne i umjetničke baštine prezentirana je sa nekoliko vrijednih muzejskih zbirki; arheološka zbirka, međunarodna poklon zbirka crteža, grafike i male skulpture i zbirka drvenih maketa brodova.

Folklorno društvo "Kumpanija" već desetljećima njeguje tradicionalne velolučke plesove: "Mafrina", "Četiri pasa", "Tanac", "Pritilica", "Šega-šega" i posebno atraktivan ples s mačevima - "Ples od boja", poznatiji kao "Kumpanija". "Kumpanija" je stara viteška igra proizašla iz organizirane narodne vojske, koja je tijekom minulih stoljeća branila otok od raznoraznih napadača i osvajača.

Povijest

Na brdu Spilinski rat, sjeveroistočno od Vela Luke, na otprilike 100m nadmorske visine nalazi se Vela špilja - najznačajnije prapovijesno nalaziše Mediterana. Bogata neolitička kultura "hvarskog kruga" (3200 pr. kr.) komunicirala je preko mora sa jadranskim i mediteranskim susjedima. Atraktivna kolekcija nalazaka je izložena u narodnom muzeju u palači Franulović-Repak blizu crkve.